Zigeuners gaan zondag weg

Redactie KW

De ruim 600 zigeuners die zondag neergestreken zijn op een weide in Sint-Joris bij Nieuwpoort, beloven dat ze zondag zullen vertrekken. Dat zijn ze gisteravond overeengekomen met de eigenaar van de grond en de burgemeester.

Zondag palmden zo’n 600 zigeuners met ruim 250 caravans een weide in in het polderdorp Sint-Joris. Ze dachten dat de grond eigendom was van de gemeente, maar dat is niet zo. “Hoe dan ook is het ongelofelijk,” zegt burgemeester Roland Crabbe “dat zo’n groep mensen zo maar een terrein kan bezetten.”

Woord van God

De zigeuners hebben naar eigen zeggen geen kwade bedoelingen. Ze maken deel uit van de Franse evangelische beweging ‘Vie et lumière” en willen overal waar ze komen, mensen bekeren of toch het “woord van God” verkondigen. De inwoners van Sint-Joris zijn dan ook uitgenodigd om een eredienst bij te wonen op de weide.

Het is nog maar de vraag of ze daar op zullen ingaan, want veel inwoners klagen over overlast. Om die overlast te beperken, heeft de burgemeester chemische toiletten, afvalbakken en ook een watertank laten plaatsen. “Dat toont aan dat wij zeer welwillend zijn,” zegt hij. De politie houdt ook een oogje in het zeil, zowel overdag als ‘s nachts.

Schadevergoeding

Intussen is overeengekomen dat de zigeuners ten laatste op zondag 15 uur de weide verlaten. Tegen dan zal ook het bevelschrift klaar zijn van de rechter in kortgeding. “Dat bevel zal niet nodig zijn,” zegt een woordvoerder van de zigeuners. “Wij houden ons aan ons woord. We zijn ook bereid om een schadevergoeding te betalen aan de eigenaar en de pachter van de weide.”

(BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van Focus, vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier