Zeventig vrijwilligers voor outsourcing bij Dana Spicer Off Highway

Redactie KW

Bij Dana Spicer Off Highway in Brugge heeft zich een zeventigtal arbeiders aangeboden om vrijwillig in een ander bedrijf te gaan werken via een systeem van outsourcing. Het werk is er sinds eind 2008 gehalveerd. Dat zegt Patrick Verstraete van ACV-metaal. Er zijn er echter nog maar acht die effectief elders aan het werk kunnen gaan.

Bij de multinational in Brugge worden transmissiekasten voor werf- en mijnvoertuigen gemaakt. De directie doet er volgens Patrick Verstraete alles aan om de arbeiders en bedienden in het bedrijf te houden. Het ging daarom op zoek naar andere bedrijven in de regio die tijdelijk extra arbeiders kunnen gebruiken. Enkele bedrijven zoals tandwielfabrikant Watteeuw in Oostkamp, treinconstructeur Bombardier Transportations, Hörbiger in Loppem en Brusselle Enterprises in Nieuwpoort toonden interesse.

Zeventig arbeiders gaven zich op om vrijwillig tijdelijk elders aan de slag te gaan. Tot op heden is dit voor acht arbeiders gelukt. “Een scenario voor ontslagen is er bij de directie niet en dat appreciëren wij enorm”, zegt Patrick Verstraete. “Intussen blijven we in afwachting van betere tijden werken volgens een ritme van drie weken tijdelijke werkloosheid en één week arbeid.”

De directie vraagt aan de bedienden om vrijwillig vier vijfden te werken met loonverlies. In dat geval zou iedereen zijn job kunnen behouden. De vakbonden vragen dat het tijdskrediet niet zou worden doorgetrokken naar het vakantiegeld en de eindejaarspremie. Ze willen ook afspraken voor het geval er toch ontslagen zouden vallen. Een sociaal bemiddelaar moet de beide partijen opnieuw samenbrengen.

Bij Dana Spicer Off Highway werken 480 arbeiders. Bij de bedienden is er dinsdag een verzoeningsvergadering. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier