Zeven op de tien West-Vlaamse bedrijven verwachten in 2011 omzetstijging (Voka)

Redactie KW

Bijna zeven op de tien (69 procent) West-Vlaamse bedrijven verwachten in 2011 een omzetverhoging. Dat blijkt uit een rondvraag van Voka bij 400 West-Vlaamse ondernemingen. Vooral de bedrijven die internationaal actief zijn, zien de toekomst positief in. Slechts vijf procent van de deelnemende bedrijven verwacht in 2011 nog personeelsafvloeiingen. Daartegenover staat dat 36 procent aanwervingen verwacht.

Volgens Voka zijn de West-Vlaamse ondernemers positief over 2011, maar toch zijn er nog enkele remmingen zoals de zoektocht naar geschikt personeel en de administratieve lasten. Opvallend is dat vorig jaar 54 procent van de bedrijven de omzet zag stijgen. Twintig procent noteerde een omzetdaling. De tewerkstelling is in de helft van de bedrijven constant gebleven. Bij 35 procent kwam er personeel bij. Dat was goed voor 935 jobs. Vijftien procent van de bedrijven slankte af, met in totaal 279 jobs. Bij 42 procent bleef het niveau van de investeringen gelijk. 36 procent investeerde meer. Slechts 22 procent annuleerde geplande investeringen.

Volgens Hans Maertens van Voka hebben de West-Vlaamse bedrijven zich in 2010 hersteld op het vlak van omzet en tewerkstelling. Volgens de ondernemersorganisatie lijkt het ergste van de economische en financiële crisis voorbij. De handel kent nog een lichte terugval maar de dienstverlening aan bedrijven bereikt een niveau dat de jongste vijf jaar niet werd bereikt.

Op financieel vlak blijkt de helft van de West-Vlaamse bedrijven over voldoende eigen financiële middelen te beschikken. Zeven procent geeft aan over onvoldoende kredieten te beschikken en heeft het duidelijk moeilijk qua liquiditeit.

(jv/belga)

Meer in het nieuws op Focus en WTV vanaf 18u00, en ook stipt om 22u00. Vrijdag ook in Krant van West-Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier