Zes maanden cel geëist voor koppel uit Kortemark dat vals profiel Facebook aanmaakte

Redactie KW

Voor de Gentse correctionele rechtbank heeft het openbaar ministerie zes maanden cel met uitstel en een geldboete van 2.750 euro gevraagd voor de man en de vrouw uit Kortemark die een vals Facebook-profiel aanmaakten. “Facebook is een krachtig medium maar de sociale doelstelling ervan werd door de verdachten volledig ondermijnd”, zei aanklager Caroline Dewitte.

Het echtpaar maakte een nepprofiel aan van de ex-baas van de vrouw en plaatste berichten waaruit moest blijken dat de man een overspelige relatie had. De verdachten worden beschuldigd van valsheid door middel van een informaticasysteem, belaging, valse naamdracht, laster en eerroof en het gebruiken van elektronische communicatiemiddelen om overlast of schade te berokkenen.

Het openbaar ministerie vroeg zes maanden celstraf met uitstel en een geldboete van 2.750 euro. “Dit is bij uitstek een voorbeeld van een heel laf informaticamisdrijf. Ze handelden uit wraak tegenover de baas van de vrouw, een man uit Maldegem, en gooiden de beroepsreputatie en het privé-leven van de man te grabbelen. Er werden manifeste onwaarheden verkondigd op het profiel en het duurde een half jaar tot de laakbare toestand stopte.”

Volgens het OM waren ze ook niet uit eigen beweging gestopt, maar na een onderzoek naar de IP-adressen en een huiszoeking. “Het slachtoffer had toen al naar Facebook geschreven met de vraag om het profiel te verwijderen, maar de Kortemarkse verdachten hadden gewoon een tweede profiel aangemaakt.”

(JV/

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier