Zes automatische externe defibrillatoren in de stad

Redactie KW

Verspreid over de stad en de badplaats liet het stadsbestuur zes automatische externe defibrillatoren (AED) ophangen. Deze toestellen kunnen gebruikt worden bij het reanimeren van mensen in noodsituaties. Een toestel kost gemiddeld 1.800 euro.

Hart- en vaatziekten zijn samen met kanker de voornaamste doodsoorzaak in de geïndustrialiseerde landen. Wat België betreft, zijn dit er 10.000 per jaar, dit is ongeveer 30 per dag. Momenteel overleeft slechts 5 tot 10 % van alle slachtoffers een hartstilstand. Is er een AED in de buurt, een draagbaar toestel dat een elektrische schok aan het hart toedient om het normale hartritme te herstellen, dan kunnen overlevingskansen tot boven de 50 % stijgen. Het toestel geeft geen schok als dat niet nodig is. Er is dus geen gevaar om het toestel verkeerd of onnodig te gebruiken.

In Nieuwpoort-Stad hangen de defibrillatoren aan het stadhuis, de vismijn, het sportpark en het zwembad. In Nieuwpoort-Bad aan het toerismekantoor op het Hendrikaplein en aan de Sint-Bernarduskerk.

(DCR)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (Editie Het Wekelijks Nieuws Kust) van vrijdag 9 juli 2010

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier