Zeldzame zwartkeellijster lokt vogelspotters naar Loppem

Redactie KW

In Loppem overwintert een uiterst zeldzame zwartkeellijster. Dat is in de geschiedenis van de vogelwaarnemingen in België nog maar 4 keer gebeurd. Vanmorgen werd hij dus gespot in een tuin in Loppem en al snel kwamen meer dan vijftig ornithologen en vogelkenners uit het hele land. Het gaat om een vogeltje uit Siberië dat normaal vliegt in de richting van het Himalayagebergte. Maar om één of andere reden is het verdwaald geraakt in onze streek.

Voor de kenners en liefhebbers van vogels wordt het wellicht één van de ornithologische topmomenten van het jaar 2010. Enkele jaren geleden gebeurde hetzelfde in de Ardennen, maar daarvoor was het al van 1936 geleden dat deze zwartkeellijster in ons land werd gespot.

Russische lijster

De eigenaar van het huis, zelf ook een vogelliefhebber, heeft de uitzonderlijke Russische lijster gistermiddag opgemerkt. De wereld van de vogelkijkers is niet ze groot, maar hangt hecht aaneen. Uitzonderlijke waarnemingen worden meteen gemeld en via het internet verspreid.

Siberië

Hier is het vogelkijken vanuit een warme woonkamer en keuken. En de zwartkeellijster, die wellicht niet gewoon is om in Siberië vogelspotters te zien, trekt zich van de hele heisa niets aan. Hij nadert soms tot op enkele meters van de fotografen.

Buitenlandse waarnemers

Wellicht is het vogeltje afgedwaald door mee te trekken met een zwerm andere vogels die hier normaal wél overwintert. Als de lijster nog even blijft, strijken dit weekend veel en ook buitenlandse vogelwaarnemers in Loppem neer. (SK)

-Meer hierover vanavond in het nieuws op Focus vanaf 18 uur en stipt om 22 uur-

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier