Zeldzame sneeuwuil strijkt neer in Uitkerkse Polder

Heel wat vogelspotters komen de rust in de Uitkerkse Polders verstoren om een blik van deze sneeuwuil op te vangen.
Redactie KW

In het natuurgebied Uitkerkse Polder in Blankenberge is een zeldzame sneeuwuil neergestreken. Een Waalse vogelliefhebber kon het dier vorige woensdag fotograferen. Het is nog maar de zevende waarneming van een sneeuwuil in onze contreien sinds 1896. Dat meldt natuurorganisatie Natuurpunt maandag.

De vogel arriveerde net voor de sneeuwval van afgelopen weekend. “Deze ‘Arctische toerist’ zal kunnen rekenen op bijzonder veel interesse van vogelliefhebbers uit binnen- en buitenland”, aldus Natuurpunt.

De sneeuwuil – “bekend als postbode in de Harry Potterfilms” – is een broedvogel van de Arctische hoogvlaktes en toendra. Soms durven ze zuidwaarts trekken, maar Scandinavië is meestal de grens van die uitwijkzone. Maar de voorbije maanden werden al sneeuwuilen waargenomen in Ierland, Groot-Brittannië en op het Nederlandse waddeneiland Texel.

In de Uitkerkse Polder kunnen vogelliefhebbers een poging wagen om het dier te observeren vanuit een van de vogelkijkhutten in het gebied. Andere wintertrekkers zijn er ook te bewonderen. “In de winter vindt hier vrijwel de ganse populatie aan kleine rietganzen uit Spitsbergen een veilig onderkomen”, aldus Natuurpunt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier