Zeilschip Mercator terug op zijn vaste stek

De Mercator ligt terug op zijn vaste stek in Oostende na restauratie.
Redactie KW

Na een tocht van ongeveer zes uur is de driemaster Mercator donderdagmiddag omstreeks 14 uur aangekomen op zijn vaste stek in Oostende. Het voormalige opleidingschip onderging de voorbije maanden een grondige restauratiebeurt op de scheepswerf IDP in de badstad. De terugtocht verliep achterwaarts, zodat het museumschip terug juist georiënteerd in het Mercatordok ligt.

Twee sleepboten van de marine escorteerden het schip bij de
gevaarlijke overtocht van de havengeul en het manoeuvreren tussen nauwe doorgangen. “De terugtocht is vlotter verlopen dan de heenreis naar de werf”, vertelt afgevaardigd beheerder Jo Dielman van de vzw Zeilschip Mercator. “Dat komt door de betere weersomstandigheden en een vlottere doortocht door de twee sluizen. We hebben geen hinder ondervonden van het
achterwaarts varen. We wonnen bijna een uur op het voorziene tijdschema.

Tijdens de grondige restauratie, die begon op 16 oktober 2008, werden onder meer de masten van het schip verwijderd. De grote mast werd gezandstraald en alle touwwerk is vernieuwd. De Oostendse scheepswerf deed daarvoor beroep op Nederlandse specialisten.

De driemaster zal de volgende dagen worden schoongemaakt. “Na zes maanden onderhoudswerken is het schip vuil. Er liggen ook nog overal trossen van de overtocht. Die gaan we verwijderen. Over een week hopen we het schip terug toegankelijk te krijgen voor het publiek”, aldus Dielman.

De terugtocht van de Mercator werd op de kade aanschouwd door enkele honderden toeschouwers. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier