Zeiljacht in moeilijkheden bij buitenvaren Oostendse haven

Redactie KW

Maandagochtend kwam een Nederlands zeiljacht ‘Kingfisher’ bij het buitenvaren van de Oostendse haven in moeilijkheden. De twee opvarenden werden verrast door een aanzwellende stormachtige wind tot 7 à 8 beaufort uit het zuidwesten.

Het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum (MRCC) kreeg om 11.25 uur een telefonische noodoproep van een zeeddijkbewoner, gevolgd door een mayday van de jachtlui zelf. Zowel een reddersboot als de sleper Zeehond van DAB Vloot en de Seaking van Koksijde waren 10 minuten later ter plaatse om assistentie te verlenen aan het vaartuig in nood dat roerloos ronddreef. Uiteindelijk kreeg het tweetal na het strijken van de zeilen weer controle over het vaartuig en konden ze onder begeleiding veilig op motorkracht de haven weer binnenvaren.

Zeiljacht in nood?

Wat later zetten een boot van de scheepvaartpolitie en de Seaking direct koers naar Blankenberge omdat ook daar een zeiljacht in nood verkeerde. Daar bleek het om loos alarm te gaan. Réjane Ghyssens van het MRCC: ‘Iedere oproep die we binnen krijgen wordt altijd serieus genomen, ook al blijkt het achteraf eens vals alarm te zijn. In principe is het redden van mensenlevens op zee kosteloos.

(ML)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (Editie De Zeewacht) van vrijdag 27 augustus

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier