Zeelicht is zomers natuurverschijnsel

Redactie KW

Het zeelicht is een prachtig natuurverschijnsel van fluorescerend blauw licht. Zeldzaam is het niet, maar toch krijgen we het niet vaak te zien. In deze tijd van het jaar spoelen nogal wat lichtgevende algen samen in onze zeehavens. En vorige nacht legden we het spektakel vast op beeld in de haven van Zeebrugge.

Mariene bioloog Jan Seys van het Vlaams Instituut van de Zee daalt rond middernacht af in het water voor een zwempartij in het havendok. Het water rondom licht meteen op. De zwemmer is omgeven door een neon gloed, een natuurverschijnsel dat veroorzaakt wordt door de zeevonk.

Zeevonk

“Dat is een massale bloei van de zeevonk, dat is een kleine alg van een halve millimeter groot. Als die bloeien en massaal aanwezig zijn, dan kunnen die bij beweging van het water door een chemische reactie licht geven, fluorescerend blauw licht”, zegt Jan Seys van het Vlaams Instituut voor de Zee.

Elke beweging in het water tovert een blauwe gloed op het donkere wateroppervlak. Het zeelicht verschijnt bij warm en rustig weer of een zwakke wind. Maar het verschijnsel verdwijnt even snel als het de kop opsteekt.

Verdediging

De zeevonk voedt zich min of meer als een diertje. Het micro-organisme geeft licht af als verdediging om vissen die het willen opeten schrik aan te jagen. (SS)

-Kijk vanavond vanaf 18 uur naar het nieuws op Focus en WTV voor een uitgebreid verslag en mooie beelden-

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier