Zeehondenopvangcentrum in Blankenberge is volzet

Redactie KW

Het zeehondenopvangcentrum van Sea Life Blankenberge is sinds enkele dagen volledig volzet. Reeds dertien zeehonden zijn er in de afgelopen maand opgevangen, waardoor er in het opvangcentrum voor de eerste maal sinds de uitbreiding drie jaar geleden sprake is van een ‘full house’.

Volgens bioloog Manu Potin is dit te wijten aan de zeer lange winter en korte zomer van dit jaar. “Door de bijzondere weersomstandigheden zitten er momenteel erg weinig garnalen in de Belgische wateren. Dit zorgt er voor dat er veel minder eten is voor zeehondenpups. In combinatie met een groeiende zeehondenpopulatie leidt dit tot een ongekend groot aantal pups in nood, met name door ondervoeding en uitputting.”

Andere niet aan lot overgelaten

Dat de maximumcapaciteit bereikt is, betekent echter niet dat er zeehondjes aan hun lot worden overgelaten. “We hebben tijdelijke quarantaineruimtes voorzien mochten er de komende periode nog meer pups aanspoelen,” aldus Manu Potin. “Op die manier kunnen we er zorg voor blijven dragen dat alle aangespoelde zeehondjes de zorg krijgen waar ze nood aan hebben.”

Extra centen meer dan welkom

Het ervaren Rescue Team heeft de handen vol aan de zorg van de 13 pups die momenteel in het opvangcentrum verblijven – maar liefst vier pakken makreel worden er per dag opgepeuzeld door de jongen, meer dan twee keer zoveel dan in voorgaande jaren. Behalve veel tijd kost de hoge bezettingsgraad van het opvangcentrum ook veel geld. “De opvang van een zieke zeehond kost ons ongeveer 2.500 euro en we ontvangen hiervoor geen enkele subsidie,” aldus Albert Sikkens, general manager van Sea Life Blankenberge. “Gelukkig kunnen we rekenen op de gulle steun van onze adoptieouders en donateurs die het goede werk van het rescue team mogelijk maken.”

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier