Zeehonden krijgen afgeschermde zone op strand van Koksijde

Redactie KW

De zeehondenkolonie in Koksijde wordt beter beschermd. Dat zegt Steve Vervaecke van het Blankenbergse Sea Life center dat op het Kokijdse strand weer 7 zeehonden vrijliet. Er komt een afgeschermde zone om nieuwsgierige wandelaars op afstand te houden. Met de strandvissers zijn er ook afspraken gemaakt om geen netten te plaatsen in de buurt van de golfbreker waar de zeehonden hun vaste stek hebben.

Er is heel wat belangstelling voor de zeehondjes die mogen terugkeren naar de vrije natuur.

Na een verblijf van vier maanden in Sea Life Blankenberge zijn ze weer in staat om opnieuw in vrijheid te leven. Voor de verzorging van de zieke dieren kon de Blankenbergse zeehonden crèche op de financiële steun rekenen van adoptieouders.

Zeehonden verdronken

Sinds enkele jaren verblijft er een zeehondenkolonie in Koksijde. De kans is groot dat de vrijgelaten dieren daar bij aansluiten, maar dit keer werden garanties geëist. “De laatste maanden zijn er hier een 4-tal zeehonden verdronken. Toen hebben we met het gemeentebestuur en de strandvissers een afspraak gemaakt om binnen een zone van enkele honderden meters geen netten meer uit te zetten. We gaan in Sea Life ook experimenteren met netten om te kijken welk er geschikt zijn om hier in de buurt uit te zetten”, zegt Steve Vervaecke van Sea Life Blankenberge.

Afsluiting

Maar het gevaar loert niet alleen onder water. Heel wat toeristen trekken naar het strand om zeehonden te spotten. De herhaaldelijke verzoeken om de dieren niet te verstoren haalden tot nu toe maar weinig uit. “We gaan ook kijken om hier een soort vaste afsluiting te bouwen en de politie zal ook strenger controleren om de mensen uit de buurt te houden. Als iedereen zich aan de regels houdt, zullen de dieren hier nog lang zitten anders is de kans groot dat ze voor goed vertrekken”, zegt Steve Vervaecke van Sea Life Blankenberge.

Sea Life is van plan om nog voor het einde van dit jaar een 4-tal zeehonden in Koksijde vrij te laten. (BV)

-Meer hierover vanavond in het nieuws op Focus vanaf 18 uur en stipt om 22 uur-

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier