Zeehaven van Brugge krijgt nieuw bestuur

Redactie KW

De zeehaven van Brugge, zoals die gaat heten, krijgt de komende maanden een nieuw bestuur, dat ook helemaal wordt hervormd.

Dat zal bestaan uit de helft plus één politiek verkozenen, de andere leden komen uit de bedrijfswereld. De functie van voorzitter en directeur wordt ontdubbeld, het voorzitterschap gaat naar de bevoegde schepen van de stad Brugge. Morgen komt de nieuwe constellatie op de gemeenteraad in Brugge, eind april volgt dan een statutenwijziging op een algemene vergadering van de haven zelf. Burgemeester Landuyt: “De haven van Zeebrugge wordt uitgebaat door het Havenbestuur, de nv MBZ. Een overheidsbedrijf, met als hoofdaandeelhouder de stad Brugge. Het moet duidelijker zijn dat de haven van de stad Brugge is, en het beleid eigenlijk gestuurd wordt vanuit de stad. Dat is het hoofddoel. We zorgen ervoor dat we een nieuwe raad van bestuur krijgen. Zijnde de helft politici, en de andere helft uit de privé-sector, om ook de dynamiek van de privé-sector mee te krijgen.

Hele streek

Opvallend: de politiek verkozenen in het bestuur hoeven niet per se lid te zijn van de Brugse gemeenteraad. “We willen ruimer gaan dan de gemeenteraad van Brugge. We voelen ons ook verantwoordelijk voor de hele streek. En bijvoorbeeld een verdeelsleutel kan zijn dat de grootste oppositiepartijen hun volksvertegenwoordiger kunnen sturen naar de raad van bestuur van de haven.”

En dus kan Daphné Dumerey uit Blankenberge lid blijven voor N-VA, en maakt Mercedes van Volcem als Vlaams parlementslid kans op een zitje voor OpenVLD.

Ook nieuw: Joachim Coens is niet langer havenvoorzitter en havendirecteur samen. Hij blijft CEO, het voorzitterschap gaat naar Renaat Landuyt, als burgemeester bevoegd voor de haven.

(MD/BS)

Zeehaven van Brugge krijgt nieuw bestuur

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier