Zeebrugse Visveiling naar rechter tegen steun Oostendse Vismijn

Redactie KW

De Zeebrugse Visveiling nv vraagt de rechter dat het Oostendse stadsbestuur geen overheidssteun meer mag uitkeren aan de Oostendse Vismijn. Die zou de middelen immers gebruiken voor marktverstorende activiteiten. Vandaag wordt daarover een rechtszaak ingeleid.

De visveilingen van Oostende (autonoom gemeentebedrijf) en Zeebrugge (private vennootschap) zijn al een tijd in een concurrentiestrijd verwikkeld. Volgens directeur Johan Van de Steene van ZV wijst een onderzoek van de Europese Commissie uit dat Oostende onterecht overheidssteun krijgt.

Het gaat om meer dan 6 miljoen euro startkapitaal, garanties voor commerciële leningen en de gratis inbreng van de vismijngebouwen. De steun wordt volgens de ZV misbruikt om reders van Zeebrugge naar Oostende te lokken met interessante diensten zoals opslagmogelijkheden, het gebruik van haveninfrastructuur en zelfs leningen.

“De Europese Commissie stelt dat deze voordelen de concurrentie vervalsen”, zegt directeur Johan Van de Steene. “Ook de ZV heeft nadeel. De Europese Commissie benadrukt dat tot het openen van een grondig onderzoek, er een absoluut verbod geldt om nog steun uit te keren. Toch stellen wij vast dat het Oostendse stadsbestuur steun blijft uitkeren. Dat willen we nu via gerechtelijke weg beletten.”

Het verzoek van de ZV wordt vanmiddag behandeld voor de handelsrechtbank in Oostende.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier