Zeebrugse visveiling en EFC baten vismijn Oostende uit

Redactie KW

De Zeebrugse vismijn zal samen met het European Fish Centre de vismijn van Oostende uitbaten. De Vlaamse overheid die eigenaar is van de vismijn in Oostende, heeft een overeenkomst afgesloten met de nieuwe exploitanten. Hiermee komt een einde aan een lang verhaal. Niet alleen Zeebrugge was kandidaat, ook het Nederlandse Urk zat in de running. Maar uiteindelijk is het dus Zeebrugge geworden.

Versterking

De Zeebrugse Visveiling en het European Fish Center zijn de nieuwe exploitanten van de vismijn van Oostende. De zaak sleepte een hele tijd aan maar nu is de knoop doorgehakt. Het wordt één groot bedrijf met twee vestigingen. “Het belangrijkste voor mij is dat de Oostendse visveiling een toekomst heeft. Dat we ervoor kunnen zorgen dat die visserijactiviteiten versterkt worden”, zegt Vlaams minister van openbare werken Hilde Crevits.

De Oostendse vismijn was jaren verlieslatend. De stad maakte er een autonoom gemeentebedrijf van maar ook dat bracht geen redding. Eind vorig jaar dan, kocht de Vlaamse overheid de site en begon de zoektocht naar een exploitant. Zeebrugge kon het beste businessplan voorleggen. De Vlaamse overheid sloot met hen een overeenkomst voor 66 jaar en legt de nieuwe exploitanten enkele voorwaarden op. Zo moet een erfpachtvergoeding betaald worden door de exploitant. En die moet er ook voor zorgen dat de gebouwen en de infrastructuur op punt gezet worden. (ND / BV)

-Meer hierover vanavond vanaf 18 uur in het nieuws op Focus-

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier