Zeebrugse Visartsluis wordt open vaargeul

Redactie KW

De Visartsluis zal worden omgebouwd tot een open vaargeul met landinwaarts een nieuwe Zeesluis. Voor de bouw van deze nieuwe zeesluis zal een dochtervennootschap van nv Vlaamse Havens worden opgericht.

” Het havenbedrijf zelf zal instaan voor de exploitatie. Over de exacte financiering is nog geen volledige duidelijkheid.” Dat blijkt uit een parlementaire vraag van Mercedes Van Volcem(Open Vld) aan minister Crevits(Cd&v)

In het SHIP-kader heeft de Vlaamse Regering reeds eerder beslist om het havengebied ter hoogte van de huidige Visartsluis en de oude achterhaven om te vormen tot een “beperkte open getijzone”. Concreet betekent dit dat de bestaande Visartsluis omgebouwd wordt tot een open vaargeul en dat meer landinwaarts een nieuwe zeesluis gebouwd wordt. De nieuwe zeesluis zal worden ingeplant ter hoogte van de oude Carcoke-site.

De NV Vlaamse Havens zal voor de sluis te Zeebrugge een dochtervennootschap oprichten. In deze dochtervennootschap is de NV Vlaamse Havens minderheidsaandeelhouder. De NV Vlaamse havens zal dan ook een deel van de kapitaalinbreng bij deze dochtervennootschappen moeten inbrengen.

“Ik betreur dat er nog geen duidelijkheid is over wie hoeveel gaat betalen. Nochtans is hier dringend nood aan omwille van de kustbescherming en de groei van de haven”, concludeert Van Volcem. (SVK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier