Zeebrugse marinier Rafaël Desmedt doet ongelukkige val op kruispunt met jaagpad in Heist

Redactie KW

Een putje in het wegdek van de Heistlaan op het kruispunt met het Jaagpad langs de Leopoldvaart leverde marinier Rafaël Desmedt een complexe heupbreuk op : „Er passeren hier duizenden fietsers. De kapotte baan moet dringend hersteld worden, vooraleer er zich nog ongevallen voordoen.”

Dezer dagen herstelt Zeebruggenaar Rafaël Desmedt (53), aankoper in de marinebasis, van zijn zware operatie in het Knokse Onze-Lieve-Vrouw-Ter Lindenziekenhuis. „Omwille van de complexe breuk hebben de artsen mij een nieuwe heup moeten steken. De revalidatie duurt zeker nog tot eind oktober”, vertelt de marinier. Zijn zoon heeft hem het boekje Nefast voor het Konijn – een bundel kortverhalen van Hugo Matthijsen – cadeau gegeven.

„Ik ben een verwoed fietser. Per jaar leg ik meer dan 3000 km af. Ik ben nog naar Santiago de Compostella gefietst, vanaf de Frans-Spaanse grens. Op zaterdag 16 augustus was ik met mijn vrouw Greet op stap langs de Stinker en de Blinker. Omstreeks 16.30 uur waren wij op de terugweg naar huis aan het fietsen op het jaagpad langs de Leopoldvaart. Dat maakt op het einde een haarspeldbocht, waar zich nogal wat zand ophoopt. Een bord om fietsers tot aangepaste snelheid aan te manen, zou op die plaats niet misstaan. Want velen bijten er bij glad regenweer letterlijk in het zand.”

“Gezellig fietstochtje eindigde op de operatietafel”

„Zelf hebben mijn vrouw en ik probleemloos die ‘haarspeldbocht’ genomen. Het ongeval deed zich een paar honderd meter verder voor. Ik was nochtans aan het remmen vlak voor het kruispunt waar het jaagpad ophoudt en de fietsers de Heistlaan moeten dwarsen. Op die plek bevindt zich een putje van tien centimeter diep in het wegdek. Ik ben erin gereden en mijn wiel is geblokkeerd, waardoor ik ongelukkig ten val ben gekomen.”

Een gezellig fietstochtje eindigde op de operatietafel. Aangezien de breuk erg complex was, hebben de dokters mij een nieuwe heup gestoken. Gelukkig heb ik een goede familiale verzekering, die de kosten dekt. Alles is nu in handen van de verzekeraar. Of die het Vlaams Gewest in gebreke zal stellen omwille van het gevaarlijke wegdek, weet ik niet.” (SVK)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (Editie Brugsch Handelsblad) van 29 augustus 2008.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier