Zeebrugse havenvoorzitter wil dat meeuwenpopulatie wordt ingeperkt

Redactie KW

Er zijn veel te veel meeuwen. Dat zegt havenvoorzitter Joachim Coens. Hij vindt dat de populatie moet worden ingeperkt. Maar volgens het Coördinatiepunt Duurzaam Kustbeheer is dat makkelijker gezegd dan gedaan.

Het broedseizoen komt er aan en nu al strijken de meeuwen neer in de haven van Zeebrugge om er een nest te bouwen. Er worden hier zo’n 6.000 meeuwenkoppels verwacht. Volgens de haven zorgen de meeuwen voor heel wat overlast en moet de meeuwenpopulatie worden ingeperkt.

Onmogelijk

“Maar de meeuwenpopulatie inperken is praktisch onmogelijk”, zegt het Coördinatiepunt Duurzaam Kustbeheer. Ook het idee dat de meeuwenpopulatie toeneemt is een fabeltje. “Feit is dat meeuwen steeds vaker opduiken in verstedelijkte gebieden omdat hun natuurlijk broedgebied verdwijnt. Als er broedgebieden in de haven verdwijnen moeten er alternatieven komen”, luidt het. Het Coördinatiepunt Duurzaam Kustbeheer overlegt hierover samen met het Agentschap Natuur en Bos, de kustgemeenten en de haven van Zeebrugge.

Alternatieven

Meeuwen zijn beschermde dieren en terwijl ze broeden mag er niet aan hun broedplaats geraakt worden. Maar de haven wil vooruit. Het Coördinatiepunt Duurzaam Kustbeheer wil dat de haven voor goeie alternatieven zorgt. Als de meeuwen geen broedplaats meer vinden in de haven wijken ze uit naar de stad. Ze bouwen er nesten op daken en zorgen voor lawaai en andere overlast. Vooral in Oostende is het probleem groot. Het Coordinatiepunt Duurzaam Kustbeheer raadt iedereen aan om regelmatig zijn dak te controleren en mogelijk nestmateriaal weg te halen.

(N.D./A.D.)

Meer vanavond in het nieuws op Focus vanaf 18u00

Zeebrugse havenvoorzitter wil dat meeuwenpopulatie wordt ingeperkt

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier