Zeebrugge ontvangt grootste LNG-lading ooit

Redactie KW

Het tankschip Al Utouriya levert donderdag de grootste lading vloeibaar aardgas die de LNG-terminal in Zeebrugge ooit ontving. De lading vertegenwoordigt het jaarverbruik van 62.500 Belgische gezinnen. Het gas is afkomstig uit Qatar. De gasmaatschappij beklemtoont naar aanleiding van de grote levering dat de hoge gebruiksgraad van de Zeebrugse terminal blijft aanhouden.

De LNG-terminal van Fluxys in Zeebrugge kan tot 110 LNG-schepen per jaar ontvangen. In 2008 meerden 43 tankschepen aan met een lading vloeibaar aardgas. In 2009 meerden al 82 LNG-tankers aan waarvan er 78 een lading losten en vier hun tanks vulden. Het totaal aangevoerd volume in 2009 was goed voor een derde van het jaarlijks aardgasverbruik in België.

Het schip dat donderdag aanmeerde, is één van het type Q-Flex. Dit type schip kan tot de helft meer LNG verschepen (210.000 kubieke meter) dan een doorsnee LNG-tanker (145.000 kubieke meter). In het verleden meerden al 24 Q-Flexschepen aan in Zeebrugge maar nooit leverden ze een volledige lading. De haven hoopt op termijn ook schepen van het type M-Flex te kunnen ontvangen. Die zullen een capaciteit hebben van ongeveer 260.000 kubieke meter. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier