Zeebrugge krijgt grotere getijzone

Redactie KW

De Zeebrugse haven krijgt in de toekomst een grotere getijzone. Dat heeft de Vlaamse regering vrijdag beslist. De Visartsluis op het einde van het Boudewijnkanaal zal vervangen worden door een nieuwe en grotere zeesluis ter hoogte van Zwankendamme. De piste van de snelle zeesluis wordt verlaten. De beslissing van de Vlaamse regering is gebaseerd op een kostenbatenanalyse. Havenvoorzitter Joachim Coens spreekt van een belangrijke stap in de verder uitbouw van de haven.

De beslissing van de Vlaamse regering past volgens Coens binnen het strategisch plan voor de kusthaven. Het havenbestuur was al lange tijd op zoek om bijkomende terreinen te realiseren voor de zeesluis. Met de beslissing van de Vlaamse regering kan daar nu werk van worden gemaakt. De bijkomende terreinen komen ter hoogte van de voormalige cokesfabriek en op de te dempen Prins Filip- en Ferrydok. Er zal nu een project-MER worden opgemaakt.

De nieuwe sluis zal volgens Joachim Coens zo’n 300 meter lang zijn. De modaliteiten moeten nog verder worden verfijnd. De bijkomende sluis kom tin de plaats van de Visartsluis die dateert uit het begin van de 20ste eeuw. De heropstart van deze zeesluis is de jongste jaren al enkele keren door technische moeilijkheden mislukt. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier