Zeebrugge heeft plan voor nieuwe containerterminal dieper in zee

Redactie KW

Het Zeebrugse havenbestuur (MBZ) heeft een haalbaarheidstudie laten maken voor een uitbreiding in zee om er een vierde containerterminal te realiseren. Die terminal met een oppervlakte van circa 150 hectare moet de groei in de containertrafiek opvangen tegen 2030. De prijs wordt op 600 miljoen euro geschat.

“Zelfs in het crisisjaar 2009 is onze containertrafiek gestegen”, zegt
havenvoorzitter Joachim Coens donderdag. “Eind dit jaar opent aan het Albert II-dok onze derde containerterminal. Als de groei in de
containertrafiek aanhoudt, zelf met 5 procent, dan zullen we na 2025 met plaatsgebrek kampen. Daarom moeten we nu vooruit denken.

Grootste containerschepen ter wereld

De nieuwe terminal voor de westelijke havendam, moet ook de garantie bieden dat we in Vlaanderen steeds de grootste containerschepen ter wereld tij-ongebonden kunnen ontvangen.”
Volgens Coens ligt de toekomst van Zeebrugge in zee. “Aan landzijde hebben we geen uitbreidingsmogelijkheden meer”, beklemtoont de havenvoorzitter.

4 keer zo groot

“Daarenboven past de uitbreiding in zee bij het toenemend volume van de schepen. De jongste jaren zijn de containerschepen gemiddeld vier keer zo groot geworden en de grens is nog niet bereikt. We moeten vermijden dat we straks de grootste schepen niet meer kunnen ontvangen. Binnen die visie is trouwens ook een nieuwe verdieping van de havengeul noodzakelijk.” (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier