Zedelgem, Houthulst en Oostrozebeke zijn groenste gemeentes

Redactie KW

Zedelgem is de meest energiebewuste gemeente in Vlaanderen. Dat blijkt uit een klimaatonderzoek van vtm in samenwerking met netbeheerders Eandis en Infrax en de energieregulator VREG. Op de tweede en derde plaats vinden we nog twee West-Vlaamse gemeenten: Houthulst en Oostrozebeke. Helemaal onderaan het klassement bengelt Mesen.

Volgens het onderzoek zijn zowel de gemeente Zedelgem zelf als de bedrijven en de inwoners heel begaan met het milieu. Zo geeft de gemeente allerlei subsidies voor milieuvriendelijke ingrepen. Een aantal bedrijven heeft warmtekrachtkoppelingscentrales geïnstalleerd en heel wat inwoners hebben hun huis al geïsoleerd en hebben zonnepanelen op hun dak staan. Zedelgem heeft ten slotte ook een windturbine.

In Zedelgem staat ook het grootste eco-systeem-experiment ter wereld. Op een akker van 9 hectare wordt een bos aangeplant met 5 verschillende soorten bomen. Bedoeling is na te gaan hoe die soorten elkaar beïnvloeden. Het experiment wil ook het belang van biodiversiteit aantonen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier