Zandinzameling Oostende blijkt een succes

Redactie KW

Op het kruispunt van de Duinenstraat en de Zeelaan heeft de stad Oostende een plaats voorzien waar buurtbewoners het opgewaaide zand kunnen achterlaten. Eerst reageerde men eerder lacherig op het initiatief, maar ondertussen blijkt dat de zandinzamelplaats druk gebruikt wordt. Moet er nog zand zijn?

Tegenstanders van het project bijten in het zand: buurtbewoners zijn enthousiast en burgemeester Jean Vandecasteele (SP.A) overweegt zelfs om extra zandinzamelplaatsen op te starten. “In elk geval moeten de locaties goed gekozen worden, zodat er niemand hinder ondervindt. Ik begrijp dat weinig mensen zo’n plaats voor hun eigen deur willen. Toch is er een duidelijke vraag naar dergelijke inzamelplaatsen en de stad Oostende wil daarbij haar kop niet in het zand steken.”

Buurtbewoners van de zandinzamelplaats reageren nochtans positief. “Ik zie hier wekelijks mensen met kruiwagens en emmers langskomen. Vroeger veegde men het zand al te vaak in de goot en kwam het in de riolen terecht. Ik maak zelf ook gebruik van het nieuwe initiatief”, zegt overbuur Arthur Declerck.

Katelijne Inghelram woont vlakbij het strand en geeft toe dat opwaaiend zand een reëel probleem is. “Ik heb er eigenlijk meer last van dan van de luchthaven even verderop. Dit jaar valt het best mee, omdat er weinig winterstormen waren en er vaak een oostenwind waait. Ik vermoed dus dat het initiatief de komende jaren nog populairder zal worden.”

Ook Jack Coppens, buurman van het inzamelpunt, reageerde aanvankelijk sceptisch. “Ik vreesde vooral dat het zand op mijn oprit zou belanden. Dat is niet het geval, nu ben ik een overtuigd voorstander van dit project. Het enige minpunt is het feit dat er tussen het zand vaak drollen, aarde of afval liggen. Maar eigenlijk is dat een detail. Zand erover.”

(JW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier