Zakenman Christian Dumolin uit Kortrijk snelt Vitalo uit Meulebeke te hulp

Redactie KW

Christian Dumolin snelt het zieltogende plastiekbedrijf Vitalo te hulp. Hij ruilt een schuldvordering van 6 miljoen in voor aandelen. “Vitalo heeft de dood van dichtbij gezien”, zegt Dumolin woensdag in De Tijd.

Vitalo zit al een tijdje in slechte papieren. De producent van plastic folie en verpakkingen slikte vorig jaar twee tegenslagen: hoge grondstoffenprijzen en het afhaken van een belangrijke klant uit de telecomsector. Tot nu toe was de naam van die klant niet bekend. Het blijkt om Nokia te gaan. “Vitalo leverde wereldwijd rechtstreeks plastieken onderdelen aan Nokia”, zegt Dumolin, via Koramic Industries de controlerende aandeelhouder van het West-Vlaamse plastiekverwerkingsbedrijf. “Maar de Finnen besloten van de ene dag op de andere dat hun Chinese leveranciers zélf plastieken onderdelen mochten bestellen. In China werden wij volledig opzijgezet en vervangen door lokale concurrenten die 20 procent goedkoper waren.”

Fabrieken in buitenland gesloten

Vitalo moest daardoor twee Chinese fabrieken sluiten. Ook in India en Mexico gingen de deuren van de fabrieken dicht, met bijbehorend jobverlies. En ook in België werd geherstructureerd: net voor Kerstmis 2011 kwam de aankondiging dat Vitalo in Meulebeke 83 banen wou schrappen. Uiteindelijk werd het aantal ontslagen met de helft teruggeschroefd.

Nieuwe aandelen

De West-Vlaamse zakenman doet nu ook zijn duit in het zakje. Uit de bijlagen van het Belgische Staatsblad blijkt dat hij een schuldvordering van 6 miljoen euro inruilde voor nieuwe aandelen. Het bedrijf gaf 1,8 miljard nieuwe aandelen uit aan een prijs van 0,0033 euro per aandeel.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier