Zaak Westtoer: klokkenluiders in cassatieberoep

Redactie KW

Twee ex-werknemers van het autonome provinciebedrijf voor toerisme, Westtoer, tekenen cassatieberoep aan tegen de uitspraak van het Hof van Beroep in Gent. Dat zegt hun advocaat Paul Tavernier. Het Hof van Beroep sprak Westtoer begin juli vrij van fraude met overheidssubsidies voor verschillende toeristische projecten in onze provincie. De twee ex-werknemers brachten die feiten enkele jaren geleden aan het licht en werden daarom op staande voet ontslagen.

De correctionele rechtbank in Brugge veroordeelde Westtoer in april 2007 tot een boete van 550.000 euro en het terugbetalen van alle subsidies. De toenmalige algemeen directeur en de directeur financiën kregen ook voorwaardelijke celstraffen en boetes. Het hof van Beroep vernietigde die uitspraak begin juli. Het hof volgde de redenering van Westtoer, namelijk dat er nooit bewust met de subsidies werd gefraudeerd, en dat het om een fout in de boekhouding ging, gemaakt op het moment dat drie bestaande toeristische diensten van de provincie fusioneerden tot Westtoer.

De twee ex-werknemers gaan nu dus in cassatieberoep en willen begin september ook nog een procedure inleiden voor de arbeidsrechtbank. De twee werden destijds op staande voet ontslagen, met verlies van rechten, en eisen ook daar een schadevergoeding voor van Westtoer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier