Zaak Vangheluwe: “Léonard moet reageren op rol van kardinaal Danneels”

Redactie KW

Aartsbisschop Léonard moet reageren op de rol van kardinaal Danneels in het uitgelekte gesprek met het slachtoffer van bisschop Vangheluwe. Dat zeggen de advocaten van de neef die jarenlang werd misbruikt door de bisschop. Velen vinden de aanpak van Danneels ongepast want zonder veel medeleven voor het slachtoffer.

Aartsbisschop Léonard wil niet veel kwijt over de zaak. Alleen dat de teksten voor zich spreken en dat het niet zijn taak is om daarover te oordelen. Toch verwachten de advocaten van het slachtoffer een duidelijker antwoord van Léonard, dat wat gebeurd is echt fout is en dat de kerk afstand neemt van doofpottechnieken.

Ontschuldigen

Ook bij het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling in Brugge worden de wenkbrauwen gefronst. Luk Steemans: “Ik kan me voorstellen dat heel wat mensen verward en ontgoocheld waren over de manier waarop dit is benaderd. Het kan nooit de bedoeling zijn bij gevallen van seksueel misbruik bij kinderen en jongeren om te vergeven en te vergeten. Integendeel, we gaan altijd zoeken naar erkenning. Voor het leed van het slachtoffer, erkenning voor de schuld van de pleger. Dat hij de schuld op zich neemt en op die manier het slachtoffer ‘ontschuldigt”

(AD/BS)

Meer hierover in het nieuws op Focus-WTV vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier