Zaak Vangheluwe: brief dit weekend in alle kerken en kapellen bisdom Brugge

Redactie KW

Komend weekend wordt in alle kerken en openbare kapellen van het bisdom Brugge een brief voorgelezen van diocesaan administrator Koen Vanhoutte. De brief komt er naar aanleiding van de zaak rond voormalig bisschop van Brugge Roger Vangheluwe, die toegaf een jongen jarenlang seksueel misbruikt te hebben en daarop ontslag nam.

“Onze geloofsgemeenschap maakt een zware crisis door. Het onvoorstelbare is gebeurd. De herder van ons bisdom heeft zich misdragen. Ons vertrouwen is beschaamd”, zo begint de brief.

Vanhoutte nodigt de gelovigen uit elkaar tijd en ruimte te gunnen
om dit elk op een eigen manier te verwerken. “Ook is het goed in onze bijeenkomsten tijd te nemen om naar elkaars verhaal te luisteren.

Je even kunnen uitspreken werkt bevrijdend. Woorden en inzichten van anderen helpen je om je eigen houding bij te sturen. De ernst van het gebeurde komt ter sprake. De zorg voor slachtoffers van seksueel misbruik en voor allen die eronder lijden krijgt er de nodige aandacht. Het gesprek kan ons louteren tot een kerk die ook het kwaad in haar eigen midden erkent”, aldus Vanhoutte.

“De vertrouwenscrisis in de kerk brengt velen aan het wankelen in
hun geloof”, erkent Vanhoutte. “Anderen bewaren hun vertrouwen in de Heer. In de kwalijke tijd die we doormaken kan ons geloof groeien. (…) Ik nodig jullie uit om trouw je geloof te beleven ook al komt het soms onder druk te staan”, vervolgt Vanhoutte.

(belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier