Zaak rond tapijtgroep Beaulieu opnieuw naar kamer van inbeschuldigingstelling

Redactie KW

Het Hof van Cassatie heeft dinsdag de zaak Beaulieu gedeeltelijk opnieuw verwezen naar de kamer van inbeschuldigingstelling (KI). De zaak rond de tapijtgroep, die voor honderden miljoenen zou hebben gefraudeerd, sleept al aan sinds november 1990.

Toen vonden de eerste van meer dan 150 huiszoekingen plaats. In het onderzoek werden meer dan 900 mensen verhoord en er volgden meer dan 7.000 processen-verbaal. Resultaat was een dossier dat meer dan 330.000 pagina’s telde. Het onderzoek werd pas in 2001 aan het parket bezorgd. Door onderbezetting volgde de eindvordering pas in 2005.

De debatten voor de raadkamer over de verwijzing van de verdachten naar de correctionele rechtbank gingen begin 2006 van start, maar in 2009 verklaarde die raadkamer zich onbevoegd omdat een van de verdachten benoemd was tot plaatsvervangend rechter. Verschillende partijen gingen daartegen in beroep bij de kamer van inbeschuldigingstelling, maar vingen bot. De zaak verhuisde vervolgens naar het Hof van Cassatie.

Het Hof nam dinsdag een dubbele beslissing. “Het beroep van de inverdenkinggestelden is verworpen wegens een gebrek aan belang. De beslissing van de KI over het beroep van de burgerlijke partijen was echter onvoldoende gemotiveerd en wordt verbroken, zodat de KI er zich opnieuw moet over uitspreken”, luidt het dinsdag. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier