Zaak PVDD: gerechtspsychiater is blij dat thema ongewenste intimiteiten bespreekbaar wordt

Redactie KW

De beschuldigingen aan het adres van N-VA-er en Bruggeling Pol Vandendriessche wegens seksuele intimidatie brengen het thema opnieuw in de aandacht. En volgens gerechtspsychiater Johan Baeke uit Beernem is dat maar goed ook, want nog te veel slachtoffers van ongewenste intimiteiten houden hun mond. Baeke is de oprichter van Fides dat binnen het psychiatrisch centrum Sint-Amandus plegers van seksueel geweld behandelt.

Als het om grensoverschrijdend seksueel gedrag gaat dan onderscheiden zorgverleners enerzijds wat juridisch strafbaar is zoals aanranding van de eerbaarheid en verkrachting, maar ook wat verwerpelijk is. : Johan Baeke: “Eigenlijk komt het erop neer dat als het slachtoffer, al dan niet in de juridisch zin van het woord, zich geforceerd voelt, zich aangetast voelt in de integriteit, of als de maatschappij zich aangetast voelt in de eerbaarheid, dat je dan kan spreken over grensoverschrijdend gedrag.”

Aan rechter om te oordelen in zaak Van Den Driessche

In de loop der jaren zijn we minder preuts geworden, maar tegelijkertijd ook mondiger en dat laatste is volgens Baeke maar goed ook. “Als men nu zegt dat men te snel roept dat men seksueel geïntimideerd wordt dan ga ik daar niet mee akkoord. Ik denk dat er nog te veel slachtoffers zijn die zwijgen. Typisch bij grensoverschrijdend gedrag is trouwens dat het vaak om een dader gaat die een hogere positie bekleedt.”

In de zaak Pol Van Den Driessche meent Baeke dat de slachtoffers klacht moeten neerleggen, het is dan aan de rechter om te oordelen.

Zaak PVDD: gerechtspsychiater is blij dat thema ongewenste intimiteiten bespreekbaar wordt

Bekijk hier de reportage

(BS/KB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier