Yvonne Vandekerckhove blikt terug op Olympische Spelen in Londen

Redactie KW

Vanavond beginnen in Londen de Olympische Spelen met de openingsceremonie. Ook 9 West-Vlaamse atleten stappen dan het Olympische stadion binnen. Het is trouwens niet voor het eerst dat de Spelen in Londen worden georganiseerd. In 1948 maakte Yvonne Vandekerckhove uit Oostende deel uit van de Belgische delegatie. Nu is ze 91 jaar, maar de Olympische Spelen van toen blijven in haar geheugen gegrift.

Compote

Yvonne Vandekerckhove uit Oostende was 28 als ze in 1948 in Londen aantreedt op de Olympische Spelen. De Tweede Wereldoorlog was net voorbij, voedsel was schaars, en ook voor de atleten waren de omstandigheden verre van ideaal. “Wij kregen er elke dag compote voorgeschoteld. Op de duur kregen wij daar diarree van. Ik ben zeker dat dat mijn prestaties sterk beïnvloed heeft”, getuigt zij.

Samen met Fernanda Carroen, ook al een Oostendse, behoorde Yvonne tot de top van het Belgische zwemmen. In 1939 zwom ze een wereldrecord op de 500m schoolslag. Maar op de Spelen in Londen zat er geen finale in. Na de Spelen zette Yvonne een punt achter haar carrière.

(D.V.)

Kom meer te weten over Yvonne Vandekerckhove en haar Olympisch verhaal vanavond op Focus vanaf 18u00

Yvonne Vandekerckhove blikt terug op Olympische Spelen in Londen

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier