Yves Leterme slaat terug naar N-VA

Redactie KW

Ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) pikt het niet dat N-VA kritiek spuit op de regering in lopende zaken. In De Standaard kaatst hij de bal donderdag terug. “Het probleem is niet lopende zaken. Het probleem is dat Bart De Wever tot dusver mislukt is.” Intussen schreven de zeven CD&V’ers in de regering een opiniestuk waarin ze stellen dat niet de lopende zaken zijn gewijzigd, maar wel de houding van N-VA ten opzichte van die lopende zaken.

“Wij besturen zo goed en zo kwaad als het kan”, aldus Leterme. “Het probleem is dat Bart De Wever tot nu toe mislukt is. Men slaagt er niet in om een akkoord te maken en een regering te vormen. Twintig procent van de regeerperiode is al voorbij. De Wever heeft met zijn uitgesproken verkiezingsoverwinning nog niets gedaan. Hij moet mij dan toch niet kwalijk nemen dat ik zorg voor het algemeen belang?” De premier wijst er ook op dat hij met zijn begrotingssanering en meerjarenbegroting de druk van de financiële markten van België af wil houden. Hij heeft het over een aantal uitzonderlijke dossiers waar de regering niet anders kon dan haar verantwoordelijkheid nemen. “Een drietal maanden geleden stonden we onder zware druk van de oplopende spread op de financiële markten. Toen hebben we beslist toch een begroting op te stellen, om de buitenwereld ook te kunnen tonen dat België een gezonde economie heeft. Hadden we dat dan niet moeten doen?”, verdedigt Leterme zich.

Lachwekkend

Over de benoemingen bij de Nationale Bank benadrukt de premier dat de Europese Centrale Bank en de eurowetgeving vereisen dat de Nationale Bank wordt geleid door een politiek onafhankelijke gouverneur en directie. “Die mogen dus niet dienstdoend zijn”, luidt het. Ook de N-VA-kritiek dat de PS het allemaal voor het zeggen zou hebben in de regering, noemt Leterme ‘lachwekkend’. Hij voegt er aan toe dat, van zodra er een nieuwe regering komt, die de dag nadien een nieuwe meerjarenbegroting bij Europa mag indienen. “Als Bart De Wever de verrotting zou hanteren om druk te zetten, zou ik dat zeer perfide vinden”, zegt de premier. “Zo’n verrottingslogica zou ingaan tegen het belang van de mensen. Het enige wat ik hem wil zeggen, is: neem uw verantwoordelijkheid.”

Geen regering zonder N-VA

Leterme benadrukt wel dat CD&V niet in een regering stapt zonder N-VA. De eerste minister stelt wel dat het echt “begint te nijpen” op vlak van justitie, migratie, overheidsbedrijven en in het ambtenarenapparaat. “Tientallen benoemingsdossiers in de rechtbanken liggen te wachten, sommige nieuwe benoemingen in het management van overheidsbedrijven worden dringend. Dat gaat de komende weken problemen geven.” Ook de CD&V-ministers en -staatssecretarissen slaan terug. “Aan al wie kritiek geeft op de regering in lopende zaken, antwoorden wij helder en simpel: maak een nieuwe regering. Wat ons betreft: hoe rapper, hoe liever. De sleutels van onze kabinetten liggen klaar”, schrijven Leterme, Steven Vanackere, Inge Vervotte, Stefaan De Clerck, Pieter De Crem, Carl Devlies en Etienne Schouppe in een opiniestuk. Ze stellen dat de N-VA sinds enkele weken een bocht van 180 graden heeft gemaakt. “Niet de lopende zaken zijn gewijzigd, wel de houding van de N-VA ten aanzien van die lopende zaken”, luidt het. De christendemocraten hopen dat de N-VA, de grootste partij van het land, “haar bocht niet inzet om de eigen verantwoordelijkheid en het mandaat van de kiezers te ontlopen en de onderhandelingstafel te ontvluchten”.

(BELGA)

Meer in Krant van West-Vlaanderen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier