Yves Leterme officieel benoemd tot adjunct-secretaris-generaal OESO

© BELGA
Redactie KW

VIDEO UPDATE – Het is nu officieel. Yves Leterme is door de raad van de Oeso benoemd tot adjunct-secretaris-generaal. Hij neemt zijn functie voor eind dit jaar op. “Dit is geen vaandelvlucht,” benadrukt Leterme.

Leterme wordt bij de OESO een van de vier adjuncten van secretaris-generaal Angel Gurria. “Ik ben verheugd mr. Leterme te mogen verwelkomen in onze organisatie”, zegt Gurria in de korte mededeling. “Zijn vaardigheden en ervaring zullen essentieel zijn voor de rol die we spelen bij het helpen van overheden en burgers om de problemen van deze moeilijke tijden te boven te komen.”

Sociale zaken en bestuur

Leterme vervangt bij de OESO de Nederlander Aart De Geus, die de organisatie met zetel in Parijs eind augustus verliet. Hij zal er verantwoordelijk zijn voor de materies sociale zaken en bestuur. Het gaat om zaken zoals onderwijs, werk, gezondheid, kmo’s en territoriale ontwikkeling.

Geen vaandelvlucht

Leterme zelf zegt dat zijn vertrek uit de Belgische politiek geen vaandelvlucht is. “Al na de verkiezingsnederlaag van 2010 had ik beslist dat ik iets anders zou doen. De OESO biedt mij nu de kans om mij te herbronnen”, zegt Leterme. “Ik ben de politiek niet beu. Maar het is nu aan anderen om hun verantwoordelijkheid te nemen. Elio Di Rupo is diegene die ooit ook door Bart De Wever is aangewezen om de nieuwe premier te worden”.

“Ik doe dit niet voor geld of glorie, maar voor de inhoud”, zegt Leterme. “De OESO was onder de indruk van het anticrisisbeleid dat ons land de voorbije jaren heeft gevoerd en ik hoop die expertise nu ten dienste te kunnen stellen van de OESO.”

Privébesognes

De in sommige media uitgesmeerde privébesognes van Leterme speelden geen rol bij zijn vertrek. Maar ook de media “moeten goed beginnen denken over hoe ze met politici omgaan”, zegt de eerste minister. Een terugkeer naar de Belgische politiek sluit Leterme niet uit, maar ten vroegste over twee jaar. Intussen kan hij altijd nog achter de schermen iets voor zijn partij CD&V betekenen. “Ik heb Wouter Beke gezegd: je weet waar ik ben”.

Yves Leterme officieel benoemd tot adjunct-secretaris-generaal OESO

Bekijk hier de reportage

(Belga/BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS-WTV en in de Krant van West-Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier