Yves Leterme niet langer boegbeeld CD&V – update

© Belga
Redactie KW

Het gaat om ziektes die de kop opsteken omdat het water sterk vervuild is geraakt door de overstromingen. Naast dysenterie had Maurizio Giuliano het maandag ook over buiktyfus, en hepatitis A en E. “Onze voornaamste zorg is water en gezondheid. Zuiver water is essentieel om dergelijke ziektes te vermijden”, aldus de zegsman. Giuliano zei dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zich opmaakt om hulp te bieden aan tot 140.000 mensen in het geval cholera opduikt. “Maar de (Pakistaanse) regering heeft ons nog van geen enkel bevestigd geval op de hoogte gebracht”, aldus de Ocha-woordvoerder. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zei zondag op bezoek in Pakistan dat hij nog nooit een ramp van dergelijke omvang gezien heeft. Hij vroeg de internationale gemeenschap haar hulp aan de Pakistaanse bevolking te versnellen. De VN hebben 460 miljoen dollar (zo’n 359 miljoen euro) noodhulp gevraagd voor Pakistan. Op langere termijn zijn er wel miljarden nodig om dorpen en infrastructuur herop te bouwen en de gevolgen van de verwoeste oogsten op te vangen. (ROJ)

De aankondiging betekent overigens wel dat Leterme in West-Vlaanderen de kamerlijst zal trekken. Leterme wees erop dat hij sinds 2001 als fractieleider in de Kamer, vervolgens als partijvoorzitter het beste van zichzelf gegeven heeft. Hij toonde zich dankbaar voor de kansen die hij van zijn partij gekregen heeft, die hij naar eigen zeggen benut heeft in de Vlaamse en federale regering.

“Veel gerealiseerd”

De afgelopen drie jaar is er heel wat gerealiseerd – “niet alles was BHV” -, ook door Vlaams minister-president Kris Peeters, Herman Van Rompuy, Jean-Luc Dehaene en Jo Vandeurzen. “Ik ben de enige die zich aan de kiezer zal voorstellen”, aldus nog Yves Leterme.

“Verantwoordelijkheid opnemen”

Hij zei zijn verantwoordelijkheid te willen opnemen tijdens de verkiezingen, maar in het licht van de politieke crisis van de afgelopen weken, wil hij het ook op zich nemen dat de inspanningen niet tot resultaten hebben geleid. “Daarom ben ik bij de volgende verkiezingen geen kopman op de Senaatslijst, maar wordt Marianne Thyssen de onbetwiste nummer één van de christendemocraten bij de komende verkiezingen”.

Leterme trekt West-Vlaamse kamerlijst

Leterme zelf zal zich engageren op de plaats en functie die de partij hem toewijst. Marianne Thyssen maakte meteen duidelijk wat dit inhoudt: Yves Leterme zal de West-Vlaamse Kamerlijst trekken. De voorzitster zei dat ze de verantwoordelijkheid niet uit de weg wilde gaan en aanvaard heeft om het partijboegbeeld voor de verkiezingen te worden. Ze erkende dat het geen gemakkelijke verkiezingen worden voor CD&V, maar de partij kan die opdracht aan “met de kracht van de overtuiging en met een sterke ploeg”.

Grondige staatshervorming

CD&V staat voor haar niet voor het einde van België, maar voor een
grondige staatshervorming, niet voor chaos maar voor verantwoordelijkheid, niet voor extremisme maar voor redelijkheid. De partij is “vastberaden, Vlaams, trots op het verleden en heeft vertrouwen in de toekomst”, aldus nog de voorzitster.

Dank voor Yves Leterme

Thyssen dankte Yves Leterme uitdrukkelijk voor de inspanningen die hij voor de partij geleverd heeft. Hij was de architect van de partij die erin geslaagd is de CD&V uit de oppositie te halen. Da hij nu een stap opzij zet, getuigt volgens Marianne Thyssen van “heel grote klasse”. Ze verzekerde tot slot dat Yves Leterme voor, tijdens en na de verkiezingen een belangrijke rol zal spelen binnen CD&V.

(jv/belga)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen van vrijdag 30 april 2010

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier