Yves Leterme: “Misschien ooit weer premier”

© Belga
Redactie KW

Oud-premier Yves Leterme was donderdagavond te gast in de studio van de West-Vlaamse regionale zender Focus/WTV. Leterme heeft het over de moeilijke periode die hij achter de rug heeft en over z’n politieke toekomst. Het studiogesprek kan je hier ook on line bekijken.

Over zichzelf: “Ik wil opnieuw rechtstaan”

” De voorbije weken waren politiek maar ook op menselijk vlak een moeilijke periode voor mij. Maar ik ga opnieuw rechtstaan. Toen ik half december die brief schreef heb ik niet solo-slim gespeeld. Ik heb mijn persoonlijke verantwoordelijkheid opgenomen. “

Over de Fortis-commissie ” Geen witwasmoment voor mij “

” Ik heb nooit gevraagd of gezegd dat die Fortis-commissie voor mij een witwasmoment moest zijn. Maar ik stel wel vast dat er in bepaalde takken van de magistratuur en in het hof van beroep zaken fout lopen. Heel veel mensen uit de magistratuur doen hun job naar behoren maar onder Londers en Delvoie in het Brusselse hof van beroep zijn er manifest zaken fout gelopen.”

Over politieke toekomst “Ik ben nu terug, die staatshervorming zal ik er door krijgen.”

” Ik heb een goede politieke toekomst. Zeven juni wordt niet mijn come-back, ik ben nu terug. Anderhalf jaar geleden heb ik een mandaat gekregen. Dat is nu halfweg. Ik wil nog altijd die staatshervorming er door krijgen. Ik stel vast dat die er onder Van Rompuy ook niet komt. Dat heeft dus niet zozeer iets met mijn persoon te maken.”

” Vijf jaar terug heb ik het Vlaams regeerakkoord onderhandeld. Ik heb die regering gevormd en nadien Hilde Crevits aangesproken om m’n plaats in te nemen. Ik wil die ploeg sterk houden. Hetzij als kopman, hetzij achter de schermen.”

” Ik stel vast dat nog heel wat mensen achter mij staan. Alleen heb ik communautair en bij de Franstaligen ook wat mensen tegen mij. Dat is ook in de magistratuur zo. Maar ik wil die staatshervorming er nog door krijgen. En op justitie en op financiën moet er orde op zaken komen.”

Over 7 juni ” Ik wil graag aan het beleid deelnemen”

” Zeven juni wordt zonder twijfel een belangrijke datum. We zullen zien maar ik sta zeker ter beschikking. Ik kan de mensen recht in de ogen kijken. Als er voorstellen komen die in de lijn liggen van het mandaat dat ik van de kiezers krijg, dan zal ik aan het beleid deelnemen. “

Over het premierschap ” Ik sluit het zeker niet uit”

” Ik sluit niet uit dat ik ooit nog premier word. Alleen stel ik vast dat een aantal dingen mij door sommige mensen gewoon niet gegund worden. Maar ik zet door; “

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier