Yves Leterme : “Ik ben een supertsjeef. Als alles wegvalt, is dat het laatste wat overblijft”

© BELGA
Redactie KW

Vijf jaar geleden vielen Fortis en Dexia, en ook de regering Leterme moest eraan geloven. Bij een gesprek met een journalist van de weekendkrant De Morgen, op zijn nieuwe stoel in Parijs, praat Yves Leterme vrijelijk over de situatie van toen.

“We hebben ons niet over Fortis gebogen om ons machtig te voelen, maar omdat het de hele economie onderuit zou halen. We hebben ook onze verantwoordelijkheid genomen bij de zaak met de IJslandse Kaupthing Bank. Juridisch gezien hebben wij daar niets mee te maken, maar ook daarin kwamen we tussen”, steekt hij van wal.

“In het Dexia-dossier ben ik als ACW-politicus trouwens ook niet mild geweest voor andere ACW’ers. Er kan niet alleen vanuit politieke hoek steun komen. Ik heb zelfs letterlijk gezegd tegen Dexia dat wij geld op tafel leggen als zij ook met zoveel honderd miljoen over de brug komen. Toen het daarna stil bleef, heb ik gezegd dat ze zichzelf maar moesten redden. Dat is natuurlijk niet realistisch, maar ik heb het hard gespeeld. Dat hebben ze mij later verweten.” Voor veel kleine aandeelhouders blijft Leterme wel nog steeds de schurk, en niet de bankiers. “Ik heb mij nooit achter de haag verstopt, zoals sommige andere. Daarom word ik er nog steeds mee geassocieerd.”

Leterme is ook niet meer van plan om zich kandidaat te stellen voor de volgende verkiezingen. “Dan moet ik de job van mijn leven opgeven”, en dat wil ik niet. Verder noemt hij zich nog steeds de supertsjeef. “Als alles wegvalt, is het in mijn engagement de christendemocratie die overblijft.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier