Yves Leterme : “Filip was zich al aan het voorbereiden toen ik premier was”

© BELGA
Redactie KW

Yves Leterme woonde een vergadering in Brussel bij toen hij het nieuws van de abdicatie vernam.

“Ik was nog niet op de hoogte toen ik een telefoontje van iemand van Terzake kreeg met de vraag of ik in de studio te gast wou zijn. Ik heb toen onmiddellijk gebeld naar Pierre Cartuyvels, de adviseur van prins Filip, die me de volledige uitleg heeft gegeven. Men is echt al weken in alle discretie bezig met de voorbereidingen voor de troonsafstand.”

“Engelse onderkoelde vorm van humor”

Toen hij premier was, zag Yves Leterme de koning quasi wekelijks. “Natuurlijk waren dat zakelijke ontmoetingen, maar na een tijd gingen de gesprekken verder dan dat. Ik denk wel dat ik mag zeggen dat ik een goede band met hem heb. Ik heb de koning trouwens leren kennen als een heel optimistisch persoon, heel goedlachs ook, met een Engelse, onderkoelde vorm van humor.”

“Al aan het voorbereiden toen ik premier was”

De voormalige premier kent trouwens ook onze toekomstige koning, prins Filip, goed. “We hebben elkaar de voorbije jaren heel vaak ontmoet, formeel en informeel. Toen ik premier was, kwam hij regelmatig dingen bespreken. Hij liet zich informeren over wat er in het land gebeurde en vroeg actief om uitleg. Je kan wel zeggen dat hij zich toen al aan het voorbereiden was.”

(SR)

Meer in Krant van West-Vlaanderen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier