Yves Leterme : “Bart De Wever heeft langst aan mijn ziekbed gestaan”

Redactie KW

Ontslagnemend premier Yves Leterme blijft in West-Vlaanderen stevig overeind: met meer dan 100.000 voorkeurstemmen bevestigt hij als populairste politicus in onze provincie. Dat resultaat doet hem zichtbaar deugd, maar hij kan niet naast de slechte landelijke score van CD&V kijken. Toch is hij niet pessimistisch.

Yves Leterme is helemaal niet pessimistisch over de kansen om die slepende communautaire problemen eindelijk op te lossen. “De kaarten liggen anders op tafel en intussen hebben de Franstaligen begrepen dat hervormingen moeten. Drie jaar geleden was hun antwoord steevast ‘non’. De onderhandelingsruimte is nu duidelijk groter”, zegt hij.

Spijt van opbreken kartel met N-VA

In diverse West-Vlaamse kantons halen CD&V en N-VA samen ruim de absolute meerderheid aan stemmen. Het eertijdse kartel is trouwens het geesteskind van West-Vlaamse ‘vaders’ : Yves Leterme en Geert Bourgeois. Geen spijt van het opbreken van dat kartel? “Natuurlijk. Dat was een van de pijnlijkste momenten uit mijn carrière”, zegt Yves Leterme. “1 september 2008 vergeet ik niet. Maar er was de bankencrisis en wij moesten voortbesturen”, zegt Yves Leterme.

“Je moet kunnen incasseren”

Na de kartelbreuk was N-VA-voorzitter Bart De Wever vaak keihard en soms kwetsend voor Yves Leterme. “Je moet kunnen incasseren in de politiek”, zegt Yves Leterme daarover. ,,Die bladzijde hebben we omgedraaid en ik ben overigens niet vergeten dat Bart De Wever indertijd de politicus was die het langst van alle politici aan mijn ziekbed heeft gestaan. Dat zijn dingen die je niet vergeet.”

(JG)

Het hele interview , zo ook alle uitslagen en duiding (lokaal en provinciaal) in Krant van West-Vlaanderen van vrijdag 18 juni

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier