Yves Demey Bakt al 25 jaar frietjes op het Ter Beursplein op de Bosmolens in Izegem

Yves Demey is al 25 jaar het vaste gezicht van de frituur aan de kerk van de Bosmolens. (Foto PVH)
Redactie KW

Sinds 1989 bakt Yves Demey op het Ter Beursplein aan de kerk van de Bosmolens de krokantste frietjes. En dat doet hij in een ‘barak’, zoals hij zijn frituur zelf noemt. “Een ‘kotje’ uit de goede oude tijd”, glimlacht hij.

Yves Demey viert dit jaar zijn zilveren jubileum als friturist. Toch zag het er aanvankelijk niet naar uit dat hij zijn halve leven frietjes zou staan bakken. “25 jaar geleden werkte ik als postbode”, legt hij uit. “Maar elke middag zat mijn werkdag er al op. Ik was jong en had te veel vrije tijd. Ik moest dus gewoon op zoek naar iets anders. Ik zag twee opties: cafébaas of frituuruitbater worden.”

Je werkt nog vanuit een echt frietkot. Waarom verkas ook jij niet naar een huisje? “Daar denk ik niet aan. Het is trouwens al mijn derde kotje. In 1994 zorgde een zware brand voor veel schade en daarna heb ik zes maanden in een tijdelijke frituur gewerkt. Mijn huidig exemplaar doet al twintig jaar dienst. Die brand heb ik trouwens redelijk snel achter mij kunnen laten. Het afzuigsysteem had vuur gevat. Maar ik heb op geen enkel moment met de gedachte gespeeld om ermee te stoppen. Die frituur was en is mijn leven.”

(PVH)

Het volledige verhaal in de Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Izegem van vrijdag 21 maart.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier