Xavier Vanneste (Brouwerij De Halve Maan) lanceert eigen bokbier

Redactie KW

Xavier Vanneste van Brouwerij De Halve Maan, die in mei nog uitgeroepen werd tot Vlaamse jonge ondernemer van het jaar, brengt deze week een nieuw bier op de markt. De 28-jarige Bruggeling speelt in op de Duitse traditie om jaarlijks een seizoensgebonden bokbier in de markt te zetten. De Brugse Bok is dan ook een donkerbruin broertje van de Brugse Zot, die slechts tijdelijk verkrijgbaar zal zijn.

In België bestaat immers, in tegenstelling met ondermeer Duitsland en Nederland, geen traditie om bokbieren op flessen te trekken. Bokbieren zijn brouwsels die aan een seizoen vasthangen, ondergistend en donker van kleur zijn. In zijn familiale brouwerij De Halve Maan kwam Vanneste zelf met het recept voor de Brugse Bok voor de pinnen.

“Dit bokbier is iets lichter dan onze Brugse Zot. Dat komt ondermeer door het gebruik van geroosterde moutsoorten”, zegt Vanneste, die in totaal 350 hectoliter van de Brugse Zot liet brouwen. “Een succes wordt het zeker, want elke liter is al verkocht. Het leeuwendeel van dit volume gaat trouwens naar Nederland, een kleinere hoeveelheid naar Duitsland, waar bokbieren meer ingeburgerd zijn.”

“Ik reserveer echter ook een hoeveelheid flesjes voor ons land. De Brugse Bok zal dus ook in eigen stad gedronken kunnen worden, want gespecialiseerde biercafés en -winkels zullen dit drankje aanbieden. We verkopen dit seizoensbier niet in supermarkten, wel in gespecialiseerde drankencentrales.” (SVV)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Brugsch Handelsblad) van 12 september 2008.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier