Wuivende krabben van Panamarenko ingehuldigd in Knokke-Heist

Redactie KW

In Knokke-Heist zijn de WUIVENDE KRABBEN van Panamarenko officieel ingehuldigd. Het spectaculaire kunstwerk bestaat uit drie eilanden die op het Zegemeer drijven. De kunstenaar speelde al jaren met de gedachte om ooit zo’n werk te kunnen maken. Het Knokke-Heistse gemeentebestuur, de Compagnie Het Zoute en het Panamarenko Collectief sloegen de handen in elkaar om dit mogelijk te maken.

Het was Panamarenko zelf die de fonteinen in werking stelde. De kunstenaar is al enkele jaren op pensioen, maar die WUIVENDE KRABBEN is een kunstwerk dat hij al lang wilde maken. Hij deed de inspiratie op aan de Victoriawatervallen in Zimbabwe toen hij daar krabben zag.

Beweging

De eilanden waarop de WUIVENDE KRABBEN staan zijn van spiegel inox. De krachtige onderwaterpompen zorgen voor een draaikolkeffect rond de drie bollen. Een veersysteem in de krabscharen moet voor extra beweging zorgen.

Tentoonstelling

Eind oktober start in het Cultuurcentrum Scharpoord de tentoonstelling DE PANAMARENKO PARADOX waarbij onder meer het hele verhaal achter de WUIVENDE KRABBEN aan bod komt.

De WUIVENDE KRABBEN van Panamarenko is een nieuwe aanwinst voor het gemeentelijk kunstpatrimonium. Knokke-Heist bouwt al jaren aan een topcollectie om de openbare ruimte te verfraaien. (BV)

Meer nieuws op Focus vanavond vanaf 18u00.

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier