Wrevel over internaat-plannen Ieperse scholengemeenschap

Redactie KW

De plannen zijn nog embryonaal, maar ze zijn er. De Ieperse scholengemeenschap Onze-Lieve-Vrouw-van-Tuine onderzoekt de mogelijkheid om binnen afzienbare tijd een eigen internaat op te richten, voor minstens 40 leerlingen. In Poperinge, waar de vrije middelbare scholengemeenschap drie internaten telt met in totaal 120 leerlingen, van wie heel wat Ieperlingen, zijn er allerminst gerust in. Een ouderwetse ‘derby’ Ieper-Poperinge lijkt in de maak.

In de zomereditie van het schooltijdschrift Familietuin van het T.I. Heilige Familie laat directeur Guido Soufflet in zijn ‘directoriaal’ een ballonnetje op over een internaat voor de scholengemeenschap Onze-Lieve-Vrouw-van-Tuine.

Iets oudere Ieperlingen herinneren zich dat de stad jaren geleden verschillende internaten telde. Volgens Guido Soufflet verdwenen ze omdat het financieel onmogelijk bleek ze uit te baten enkel met de bijdrage van de internen. „De nieuwe regelgeving voorziet nu een hogere subsidiëring. Zo kunnen de internaatbeheerder en de opvoeders een aantal taken opnemen, die vroeger door vrijwilligers, vaak geestelijken, werden ingevuld.”

De internaatsplannen bevinden zich in Ieper voor alle duidelijkheid nog in de embryonale fase. „Binnen de raad van bestuur van onze scholengemeenschap heeft men de opdracht gegeven aan een aantal directies om met een werkgroep een haalbaarheidsstudie uit te werken”, aldus Guido Soufflet. „Er moet nog heel veel worden onderzocht : mogelijke locaties, de financiële haalbaarheid, het behoefteonderzoek, het pedagogisch project, enzovoort. Tegen het einde van volgend schooljaar moeten we meer duidelijkheid hebben.”

Leegloop

Het enthousiasme in Ieper staat in schril contrast met de reacties in Poperinge, dat al drie internaten telt (Sint-Janscollege, Onze-Lieve-Vrouwe-instituut en VTI).

„Als je weet dat onze drie internaten elk hun eigen pedagogisch project hebben en elk goed zijn voor 40 internen, zal het niet verbazen dat ook heel wat Ieperse leerlingen bij ons school lopen”, zegt coördinerend directeur Lieven Delvoye. „Als ze straks dichter bij huis op internaat kunnen, waarom zouden ze nog naar Poperinge komen ? Ik vind het jammer dat de Ieperse inrichtende machten ons nog niets over die plannen hebben verteld.”

In de drie internaten van Poperinge zijn tien mensen voltijds aan de slag. (DS)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws West) van 10 juli 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier