Wrakkenontvanger moet erfgoed in Noordzee beter beschermen

Redactie KW

Om cultureel erfgoed onder water beter te beschermen moet werk gemaakt worden van de aanstelling van een wrakkenontvanger, meent onderwaterarcheoloog Tomas Termote uit Bredene

De banken voor onze kust zijn een paradijs voor schattenjagers. Op en rond de zandbanken zijn tot nu toe zo’n 300 wrakken geteld. De resten die onder het zand steken, niet meegeteld. “Elke duik levert wel iets op. Die vondsten moet je melden, maar je weet niet aan wie”, zegt de Bredense wrakkenduiker en onderwaterarcheoloog Tomas Termote. “Als we nu een centrale figuur hadden, kunnen we dit gaan aangeven en komt het misschien in een museum terecht voor het publiek”.

Wrakkenwet

Veel duikers houden graag hun trofeeën. Zolang er geen wrakkenontvanger is aangesteld kraait daar geen haan naar. In 2007 ging de zogenaamde wrakkenwet van kracht, maar sindsdien is het wachten op een akkoord tussen de federale overheid en het Vlaams Gewest. Volgens Tomas Termote dringt de tijd. Door de vele activiteiten die voor onze kust in zee plaats vinden staat het onderwater erfgoed onder grote druk. Hij pleit voor de aanstelling van een deskundige.

(B.V./A.D.)

Wrakkenontvanger moet erfgoed in Noordzee beter beschermen

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier