Wouter De Vriendt : “Haven Oostende weigert federale politie toegang tot camerabeelden”

Redactie KW

Sinds begin 2013 wordt de federale politie de toegang ontzegd tot de camerabeelden van de Oostendse haven.

“De federale politie heeft voorgesteld om de beelden te mogen bekijken in ruil voor een beperkt bedrag van het onderhoud van de camera’s. Vreemd genoeg heeft men tot op heden geen antwoord van de haven ontvangen”. Dat antwoordde Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet op een parlementaire vraag van de Oostendse Groen-volksvertegenwoordiger Wouter De Vriendt.

Belastingbetaler

In 2004 werd een contract afgesloten tussen de federale politie en de haven Oostende, waarbij de federale overheid elk jaar 500.000 euro moest betalen aan de haven om de beelden van de veiligheidscamera’s te mogen bekijken. Eind 2012 zette minister Joelle Milquet het contract stop omwille van het hallucinante bedrag. De Vriendt: “De haven investeerde 2 miljoen euro in de installatie van het camerasysteem, maar ontving sinds 2004 maar liefst 4.304.000 euro van de federale politie om de beelden te mogen bekijken. Een schitterend rendement, maar wel één op kosten van de belastingbetaler.”

Investering terug

Dat de haven zich verrijkt heeft is compleet uit de lucht gegrepen. Paul Gerard van Haven Oostende : “We hebben de haven beveiligd omdat we met een acuut probleem zaten, we hebben daar veel kosten aan gehad en hebben die doorgerekend aan de politie en aan de havengebruikers”.

Het havenbestuur betreurt de polemiek, maar zegt dat het niet kan ingaan op het nieuwe voorstel van minister Milquet en de federale politie om het goedkoper te doen. De haven wil haar 4,9 miljoen euro investering eerst terug.

(A.D/S.K.)

Meer vanavond op Focus vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier