World Press Photo gestart in Knokke-Heist

Redactie KW

De World Press Photo is een fotografisch overzicht van het voorbije jaar variërend van actualiteit, sport en kunstactiviteiten en portretten.

De World Press Photo 2012 van de Zweed Paul Hansen ging de wereld rond op de voorpagina van de belangrijkste kranten. Na een Israëlische luchtaanval op Gaza stad draagt een groep mannen twee kinderlijkjes naar de begraafplaats. Een foto van oorlogsgruwel met verdriet en tegelijk ook agressie. “Wij zijn ons heel goed bewust dat vorig jaar 140 journalisten zijn omgekomen bij het uitoefenen van hun vak”, zegt Kari Lundelin van World Press Photo. “De mensen in deze tentoonstelling hebben ook grote risico’s genomen. Het is om de mensen er attent op te maken hoe belangrijk het is dat we geïnformeerd worden over gebieden waar we weinig toegang krijgen”.

Vanfleteren

Het draait om de kracht van de fotografie zoals in de categorie “Portretten” waar de Veurnenaar Stephan Vanfleteren won met zijn foto’s die hij maakte op een hospitaalschip. De internationale jury deelt prijzen uit in negen categorieën. Zo kreeg de Antwerpse persfotograaf Frederik Buyckx een eervolle vermelding in de categorie “Dagelijks Leven”. Hij maakte een reeks over de Favella’s in Rio de Janeiro. World Press Photo loopt nog tot 9 juni in het Cultuurcentrum Scharpoord in Knokke-Heist.

(B.V./A.D.)

Meer vanavond op Focus vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier