Wordt Pallieter een jeugdherberg?

Redactie KW

Het vanouds bekend café Pallieter langs het kanaal Plassendale-Nieuwpoort staat al een tijdje te koop. Leraar, fietser, natuurgids en nog zoveel meer Pierre Tavernier ziet er een uitgelezen locatie in voor een jeugdherberg.

„Het pand is gelegen op de kruising van twee belangrijke fietsroutes. Enerzijds de Groene 62 die Oostende met Torhout verbindt en verder eigenlijk met heel Vlaanderen en anderzijds, aan de overkant van het kanaal, de LF1 fietsroute die van Nederland naar Frankrijk loopt”, weet Pierre Tavernier. Over fietsen en over fietsroutes kan je hem nog weinig wijsmaken. Zijn verzameling van uitmuntende kaarten zijn voor fietsminnend Vlaanderen en een stuk daarbuiten een begrip geworden.

Rijke geschiedenis

De herberg Pallieter heeft al een rijke geschiedenis. Filip Debaillie vermeldt in zijn boek Archiefbeelden van Gistel dat in 1872 een suikerfabriek werd opgericht op de site waar thans Lithobeton gevestigd is. Die fabriek kreeg, zoals gebruikelijk in die tijd, een Franse benaming?: l’Espérance. De auteur weet ook te vermelden dat in het suikerbietenseizoen, oktober – november, meer dan 20 miljoen kilo aangevoerd werd. Deels per spoor, want Snaaskerke had een spoorwegstation op de lijn 62 Oostende-Torhout-Armentieres. En deels per boot, uiteraard via het kanaal.


En bij die suikerfabriek was er al spoedig noodzaak aan drankgelegenheden (een vijftal?!) alsook aan een overnachtingsmogelijkheid. En dat werd café-restaurant l’Espérance, thans Pallieter. De vele raampjes geven tot op vandaag een idee van het aantal beschikbare kamers. De suikerfabriek werd vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog en niet heropgebouwd. De herberg bleef bestaan tot op vandaag.

Recreatief fietsen

Dat recreatief fietsen in de lift zit, kan dagelijks vastgesteld worden. De hoge brandstofprijs en de verminderde koopkracht zullen daar wel voor een stuk tussen zitten, maar vooral het zinvol invullen van de vrije tijd is ongetwijfeld een doorslaggevend element.

Maar zou er wel belangstelling bestaan voor een jeugdherberg in Snaaskerke?? „In Oostende is er een jeugdherberg, maar die richt zich niet specifiek tot fietsers. Dit is evenmin het geval voor de jeugdherbergen in Blankenberge, Oostduinkerke en Brugge. Voeg daarbij dat de tuin achter het café een interessante ruimte biedt om tentjes van fietstoeristen op te zetten”, gaat Pierre verder. Hij nam contact op met de Vlaamse Jeugherbergen vzw en daar is men uiteraard zo’n project genegen. Alleen, op financiële tussenkomst dient niet gerekend.


Het zal wel geen opzien baren dat ook het stadsbestuur geen kandidaat koper is. Schepen Annie Cool, verantwoordelijk voor recreatie en toerisme, wil alle mogelijke steun toezeggen aan zo’n project. „Maar het behoort niet tot de prioriteiten van de stad om een bedrag in orde van grootte van 400.000 euro op te hoesten. Voeg daarbij het aanzienlijk budget dat zal nodig zijn voor aanpassingswerken. Wij richten ons op de realisatie van GRUP Zomerloos”, verduidelijkt de schepen.


Toch blijft Pierre Tavernier optimistisch. „Er zijn constructies denkbaar waarbij een aankoop mogelijk is. En het fietstoerisme zou er wel bij varen”, besluit hij. De realisatie van de Grote Zaagbek, beter bekend als domein De Hoge Dijken, is ook niet van vandaag op morgen een werkelijkheid geworden. Daarvoor heeft Pierre Tavernier jarenlang actie gevoerd. Met succes. (Arnold Naert)?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier