Woonwagenbewoners Wingene: burgemeester laat streng controleren

Redactie KW

Burgemeester Hendrik Verkest (CD&V) van Wingene gaat de 400 zigeuners die op een private weide in zijn gemeente zijn neergestreken nauwlettend in het oog houden vanuit zijn bevoegdheid om de openbare orde te bewaken. “Als het nodig is en kan, zal ik optreden”, zegt Verkest. “Ik heb nu al het aantal in- en uitgangen op het terrein van vijf naar één laten herleiden om meer controle te krijgen op wie er in- en uitgaat.”

Gerechtelijke stappen kan het gemeentebestuur van Wingene niet nemen. “Wij zijn geen belanghebbende partij”, zegt burgemeester Verkest. “De eigenaars trekken onmiddellijk naar het gerecht.”

Hendrik Verkest noemt de situatie intussen schrijnend. “De mensen spreken me aan. Als zij hun wagen even foutparkeren, worden ze op de bon geslingerd. Hier komen 250 wagens een terrein bezetten en ze gaan vrijuit. Het kan niet dat de levensstijl van mensen die de wetten en het eigendomsrecht aan hun laars lappen, de bovenhand krijgt.”

Er is intussen overleg opgestart met de zigeuners, maar die
gesprekken verlopen moeizaam. “De zigeuners weigeren hun
verantwoordelijkheid op te nemen. Er is geen verantwoordelijke en dus is het moeilijk om afspraken te maken”, zegt Verkest. De Wingense burgemeester nam ook contact op met zijn collega uit Nieuwpoort. Daaruit leerde hij dat de zigeuners zich tot niets concreets engageren en dat de schadevergoedingen die ze beloven te laag zijn.

(belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier