Woonwagenbewoners verlaten weide

Redactie KW

De woonwagenbewoners die deze week zijn neergestreken in Wingene, hebben dinsdagochtend het terrein verlaten. Dat was in overleg met alle betrokken partijen en onder toezicht van gouverneur Paul Breyne afgesproken.

De landbouwer in Wingene zal duizend euro schadevergoeding ontvangen voor de bezetting van zijn grasland door de groep zigeuners van Vie et Lumière. De zigeuners zelf hebben volgens burgemeester Hendrik Verkest (CD&V) 300 euro beloofd. De gemeentekas zal 700 euro bijpassen.

Overleg

De schadevergoeding was een van de elementen van het overleg dat maandagnamiddag tussen de gemeente, de gouverneur en de zigeunergroep plaatsvond. Disndagochtend vertrok de groep dan massaal. Nadat er kort na 8.00 uur een eerste groep was vertrokken, volgde een kwartier later een grote vloot. Waar de vooral Franse zigeuners naartoe trekken, is nog niet duidelijk, maar het zou buiten Vlaanderen zijn.

Begeleiding politie

Een deel van hen vertrekt richting Beernem, een ander deel via het centrum van Wingene. De politie begeleidt de uittocht van de meer dan 200 caravans.

(Belga/FV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier