Woonmarkt stilaan onhoudbaar voor kustbewoners zelf

Redactie KW

In de kustgemeente De Haan zijn de verkoopprijzen voor appartementen en huizen op tien jaar tijd meer dan verdubbeld. De zogenaamde pensioenmigratie, oudere mensen die aan zee komen wonen, én de tweedeverblijfkopers zorgen dat de woonmarkt onbetaalbaar is voor jonge mensen. Over dat fenomeen, dat zich overigens vrijwel in elke kustgemeente voordoet, vond dit weekend een studiedag plaats.

In De Haan is deze straat nauwelijks enkele jaren oud. De bedoeling was dat de sociale wijk rond de Georges Vanhoorenstraat betaalbaar zou zijn voor jonge gezinnen van De Haan.

“We hebben hier zo’n verjkaveling aan de Vosseslag. De Georges Vanhoorenstraat. Daar zie je dat bijna de hele straat is opgekocht door Duitsers. Dat was niet de bedoeling. Dat was voor onze jonge mensen die hier permanent zouden wonen,” zegt schepen Wilfried Vandaele van De Haan.

In veel kustgemeenten is meer dan de helft van alle woningen in gebruik als tweede verblijfplaats. Niki van Stichel woont al haar hele leven in De Haan. Samen met haar partner heeft ze ondervonden dat het erg moeilijk wordt om in De Haan te blijven wonen.

“Klopt zeker, Mijn vriend en ik, we zijn al 1.5 jaar op zoek naar een woning en dat is een groot probleem,” zegt Niki Van Stichel, een jonge inwoner van De Haan. “Ik ben hier opgegroeid, ik werk ook in De Haan. Ik zou niet graag uitwijken.”

Niet enkel in De Haan hebben de lokale besturen het moeilijk om aan dit probleem tegemoet te komen. Toch is het voor een lokale gemeenschap erg als steeds meer jongeren wegtrekken.

Dat is een beetje het probleem. Je kunt niet zo veel doen. Er is het decreet dat eraan komt en er is ook het relatief nieuwe middel om domiciliering te verplichten. Het wordt nog niet zo vaak toegepast. We zijn ook altijd een beetje proefkonijnen hier.

Afgelopen weekend kwam de partij NVA in De Haan samen om oplossingen te bedenken voor dit probleem. Conclusie is dat extra belastingen op tweede verblijvers niet onzinnig zijn. In elk geval moet het permanente wonen op alle mogelijke manieren gestimuleerd worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier