Woninginbraken in regio met 55 procent gestegen

Redactie KW

Het aantal woninginbraken in het arrondissement Kortrijk is vorig jaar met 55 procent gestegen tegenover 2007. De daders zijn vooral rondtrekkende dadergroepen, die professioneel te werk gaan. Ze gaan op verkenning met minderjarigen.

Vooral in het najaar van vorig jaar was er een felle toename van het aantal inbraken, en ook januari dit jaar doet het slecht. “De garagediefstallen van enkele maanden geleden zijn stilgevallen, omdat die bendes opgerold zijn,” zegt het parket van Kortrijk.

De meeste feiten gebeuren langs de drukke autosnelwegen of autowegen, zodat de dieven snel wegraken. De diefstallen gebeuren vooral in villa’s in woonwijken, en wanneer de bewoners niet thuis zijn, dat is dus heel vaak ook overdag. De buit is vooral geld, juwelen, gsm’s en computers, electronica dus die dieven snel kunnen verkopen.

Er zijn twee types daders: zigeuners uit Noord-Frankrijk, die met minderjarigen werken, en. anderzijds daders uit het Oostblok, die opereren vanuit Charleroi, Luik, Brussel en Antwerpen.

De politiediensten reageren met controle-acties, het afsluiten van woonwijken voor acties en preventieve maatregelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier