WMF : “West-Vlaanderen wordt Mest-Vlaanderen”

Redactie KW

De koepelorganisatie van de West-Vlaamse natuur- en milieuverenigingen trekt samen met buurtbewoners aan de alarmbel.

Volgens hen wordt het West-Vlaamse platteland een mestindustriezone. “West-Vlaanderen telt meer dan de helft van alle Vlaamse varkens op haar grondgebied : zowat 3,5 miljoen”, zegt Bert Vanwildemeersch van de West-Vlaamse Milieufederatie (WMF). “Per inwoner heeft ze 11 kippen op stal, wat zo’n 40% van het totaal aantal kippen is”.

Draagkracht

Waar eerst de varkensstreek rond Tielt kennis maakte met de grootschalige mestbehandelaars duiken deze nu steeds meer op in de Westhoek en het Houtland. Maar volgens de milieufederatie overschrijden de installaties de draagkracht van de omgeving. “Deze installaties verstoren niet alleen het landelijk beeld, maar zorgen ook voor een overdruk van transporten op landelijke wegen en een verhoogde milieudruk. Daarenboven zorgt de huidige manier van vergunningsverlening voor conflicten tussen de veetelers en omwonenden”, meent Vanwildemeersch.

Ruimtelijk kader

De West-Vlaamse Milieufederatie kaartte de problematiek reeds aan bij gedeputeerde Naeyaert. Het provinciebestuur is zich blijkbaar bewust van de problematiek, maar wijst naar een te lakse regelgeving op Vlaams niveau. “Op dit moment worden de vergunningen door de provincie à la tête du client uitgereikt. Dit geeft de mensen die in de buurt van een dergelijke installatie wonen het gevoel dat het achter de schermen geregeld wordt”, meent WMF.

Dat laatste ontkent de gedeputeerde van landbouw Bart Naeyaert met klem. De deputatie van de provincie beoordeelt volgens hem elke aanvraag op basis van adviezen van verschillende instanties. Daarbij wordt onder meer rekening gehouden met de mobiliteit, geurhinder en de inplanting in het landschap. Geen extra mestverwerking, kan volgens Naeyaert niet.

(A.D.)

WMF :

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier